Forsiden Kommende aktiviteter Om Dansk-Estisk Selskab Bliv medlem af Dansk-Estisk Selskab DES-Nyt Afholdte arrangementer DES-scrapbog Kontakt, bestyrelse og vedtægter

Kommende aktiviteter


DES’ Dannebrogsrejse 2019
– 800 år efter Valdemar!

14.-19. juni 2019.

Der er lagt an til det helt store program, når H. M. Dronningen, ambassaden og estiske partnere fra præsidenten og nedefter fejrer Dannebrogs 800 årsdag i Tallinn, 15. juni 2019 med koncerter og andre events. Der skal vi i Dansk-Estisk Selskab selvfølgelig indtage vores retmæssige plads. Derfor har vi sammen med vores medlem Ole Rasmussen fra den estiske rejseoperatør Pan Baltica lavet et program, der ud over danskerbyen Tallinns glæder og fornøjelser også byder på et skræddersyet ophold ude i det ”rigtige” Estland, i dette tilfælde det vestlige centreret om den idylliske kystby Haapsalu og det estiske sommerparadis Saaremaa. Tanken med rejser er, at vi dels mindes vores fælles historie fra Valdemar Sejr og Dannebrog over hertug Magnus på Saaremaa, fynske røde køer til dagens forsvarssamarbejde samtidig med, at vi oplever dagens dynamiske Estland.

Gruppestørrelse: 15 personer (men der må meget gerne komme mange flere med, så spørg nu alle dem, I kender!!)

Rejsens varighed: 5 nætter

Inkluderet: Fly CPH-TLL 14.06. / TLL-CPH (så vidt muligt) 5 hotelovernatninger og fuldpension Transport med lokal minibus.

PRIS:

Cirkapris: 8000 kr. plus det løse. OBS! Dette er en cirkapris, som vil blive præciseret senere. OBS! Enkeltværelsestillæg!

GUIDER:

Peter og/eller Tiina Kyhn. Peter er estisktalende dansk historiker, forfatter, oversætter og mangeårig rejseleder, Tiina er hans estiske og absolut dansktalende hustru.

PROGRAM:

14.06.2019 Fredag (dag 1) 10:40 Ank med fly til Tallinn (afg 08:10 / ank 10:40) Program i Tallinn og nære omegn (F. eks. Maardu (tysk Maart) herregård, Laidoner-museet i Viimsi (ty. Wiems), familien Johansens papirfabrik i Joaveski (ty. Joaweski), J. C. Johansens grav på Metsakalmistu (ty. Waldfriedhof), det olympiske sejlsportscenter, klostret i Pirita (ty. Birgitten), parken i Kadriorg (ty. Katharinental), præsidentens kancelli, kunstmuseet KuMu, sangfestivalpladsen og Danske Banks hovedkontor) Overnatning i Tallinn (1 nat)

15.06.2019 Lørdag (dag 2) Morgenmad på hotel Udtjekning, bagage parkeres i hotellets bagagerum Fuldt dagsprogram i Tallinns gamle bydel: nedre og øvre by med guide Herunder: Samling på Vabaduse väljak (Frihedspladsen) kl. 12, officiel ceremoni med musik og flag. Koncert sammen med HM Dronningen ca. kl. 17.00-18.30 Middag i Tallinn (med hundredvis af andre danskere) Sen transfer direkte til Hapsal (100 km / 1:30 hrs) Overnatning i Hapsal (est. Haapsalu)

16.06.2019 Søndag (dag 3) Morgenmad på hotel Fuldt dagsprogram i Hapsal og omegn. Delvis med guide. Overnatning i Hapsal

17.06.2019 Mandag (dag 4) Morgenmad på hotel, udtjekning Stop i Leal (est. Lihula), en klassisk estisk flække med en borg som hertug Magnus/Fr. II kæmpede om Overfart til Muhu (da./ty. Mohn) Besøg hjemme hos Silvi Teesalu? Frokost i Koguva, historisk landsby, fødested for den estiske forfatter Juhan Smuul Sühneburg/Sonnenburg (est. Maasilinn) I øvrigt fuldt dagsprogram mellem Kuivastu og Kuressaare (da. Arensborg/Arnsborg) med guide. Overnatning i Kuressaare   

18.06.2019 Tirsdag (dag 5) Morgenmad på hotel Fuldt dagsprogram i Kuressaare: kirkegården, Roomassaare, Loode tammik med orkideer og lig, besøg på biskop/hertug/kong Magnus’ borg, byvandring i det gamle Kuressaare. Med guide. Eftermiddag/aften: udflugt mod Sõrve (ty. Schworbe), evt. middag hos den danske IT-entreprenør Kristian von Wowern? i Anseküla (tysk Ansekül). Overnatning i Kuressaare   

19.06.2019 Onsdag (dag 6) Morgenmad på hotel, udtjekning Heldagstransfer Kuressaare-Tallinn med oplevelser undervejs Meteorkrateret i Kaali på Saaremaa, Via Risti-Piirsalu og ad den gamle Hapasal-landevej, med stop ved Padise klosterruin, Ämari flybase og Paldiski. Møde med Piia Kärssin, en ”helt almindelig ester”, der dog taler dansk. Med guide.

Kaali meteorit krater

18:15 Indtjekning i Tallinn lufthavn 19:55 Afg. fra Tallinn med fly mod København (afg. 19:55 / ank 20:30)

TILMELDING TIL

Redaktør Peter Kyhn Mannarp 4533, S-242 94 Hörby Telefon: +46 415 50066 eller mobil +46 702 31 22 80 E-mail: peter@horby.nu

Bogpræsentation torsdag den 21. marts kl. 16.

"Estland før og nu"
Af Mads Michael Hastrup Nilsson

Mads Michael Hastrup Nilsson i Tallinn har skrevet en bog om Estland i alle dets skikkelser og med mange perspektiver - og med forord af en anden kendt Estlandsven, Uffe Ellemann-Jensen.  

Han introducerer den selv her:

I 2018 er det 100 år siden Estland blev grundlagt som selvstændig stat i 1918. I den anledning udkommer den mest udførlige bog, der er skrevet på dansk om Estland. I lidt over halvdelen af de 100 år siden 1918 var landet forsvundet fra landkortet som selvstændig stat og næsten fuldstændig glemt. Trods glemslen kendte mange danskere dog sagnet om, at Dannebrog i sin tid var faldet ned fra himmelen i Estland. Det var ved den danske konge Valdemar II Sejrs slag i 1219. Det er altså 800 år siden i 2019, og det vil blive fejret både i Danmark og Estland.

De historiske forbindelser mellem Danmark og Estland er dog langt flere end Dannebrog. Dele af landet har været dansk i to forskellige perioder. Estland er ikke blot det geografisk nordligste af de tre baltiske lande, men utvivlsomt også det af landene, der har flest historiske og kulturelle bånd til de nordiske lande. Det finder man masser af eksempler på i bogen, ikke bare fra den tid, da Estland var dansk, men også senere.

I 1928, da Estland havde været selvstændigt i 10 år, skrev den danske forfatter Marius Dahlsgaard efter en rejse i landet bogen ”Estland i sommersol”, som beskriver landet og flere af de største seværdigheder, der vakte Dahlsgaards begejstring. Den 90 år gamle bog citeres flere steder til sammenligning med nutiden. Som Dahlsgaards bog går denne bog i dybden med netop Estland, som har så mange interessante forbindelser til Norden. Ofte opfattes de baltiske lande som en samlet region, men ligheden mellem landene findes mest i det 20. århundredes historie, hvor de led samme skæbne.

I bogen gives en grundig indføring i Estlands historie med vægt på de seneste 100 år, herunder en detaljeret beskrivelse af den sovjetiske magtovertagelse i 1940 og ikke mindst en gennemgang af kampen for igen at opnå selvstændighed i årene op til, at det endelig lykkedes i 1991. Det nuværende Estlands samfundsforhold, såsom politik, økonomi og minoritetsspørgsmål behandles i et særskilt kapitel. Derefter tages læseren med på en kulturhistorisk rundtur til byer og andre seværdigheder i landet. Undervejs får man indblik i mange menneskeskæbner både fra den nyere og fjernere historie, ud over arkitektur og kulturhistorie. Denne del af bogen kan bruges som egentlig rejseguide, men giver også et dybt indblik i Estland og de mange historiske forbindelser til Danmark og det øvrige Norden, uden at man nødvendigvis behøver at besøge de beskrevne steder.

Du kan læse mere om bogen her (de to første sider i hvert kapital samt forordet af Uffe Ellemann-Jensen) på www.panbaltica.com/Estlandsbog.html

Bogen kan bestilles på estlandsbog@panbaltica.com og koster 220 DKK + forsendelse.